Registruj se | Zaboravili ste lozinku?

zeljaste biljke

  

Izaberite uslove

Precizna pretraga:
Predmet:
Vrsta:
Format:"zeljaste biljke" pronađeni su rezultati pretrage 2


Sistematizacija biljaka - 4.razred

Биљке

Биљке расту у различитим животним срединама (у сеоским пределима, у градовима, на планинама, уз морску обалу, под водом, у пустињи и сл.). Сва жива бића па и биљке имају неке заједничке особине: рађају се, дишу, хране се, расту и дају потомство. Ботаничари сматрају да биљно царство на Земљи чини око 500 000 врста. Биљке се разликују по станишту у коме живе, спољашњој и унутрашњој грађи, по дужини живота, величини... Све биљке се деле на: ниже и више биљке. Основна разлика између виших и нижих биљака је што ниже биљке немају лишће, корен, стабло, цвет и друге делове који су карактеристични за више биљке.
У ниже биљке убрајамо: алге и лишајеве. Алге живе у влажним стаништима или у води. Лишајеви су изграђени од два члана: алге и гљиве. Живе на стенама, земљишту или кори дрвећа.
Више биљке се деле на: бесцветнице (папрат и маховина) и цветнице (зељасте биљке и дрвенасте биљке). Папрати припадају једној од најстаријих група виших биљака. Већина папрати расте на тлу, на влажним и стеновитим местима. Углавном су копнене биљке, али има и папратњача које живе у води. Маховине представљају групу копнених биљака. Најчешће су у питању јако мале биљке које се у већој бројности могу наћи у влажним срединама, попут северних страна стена и коре дрвећа, или у виду зеленог покривача шумског тла(„ тепих маховина“). Зељасте биљке (висибаба, кукурек, јагорчевина, љубичица и др.) ниско расту и имају меко и зељасто стабло. Дрвенасте биљке високо расту и имају тврдо и дрвенасто стабло. Дрвенасте биљке делимо на: лишћаре (буква, храст, бреза, топола и др.) и четинаре ( јела, смрча, бор, оморика и др.)
. Zivi svet, 4 razred, osnovna skola, sistematizacija biljaka, zeljaste biljke, lisajevi, cetinari, biljke
Priroda i drustvo
Broj strana: 9

Livade - prezentacija

Livade, prezentacija iz ekologije. Livade, vegetacija, prezentacija, ekologija, biogeografija, zeljaste biljke, mezofitan karakter, vegetacijske zone, poreklo livada, kosenje, sumska vegetacija, trave, dolinske livade
Ekologija
Broj strana: 16


"zeljaste biljke" pronađeni su rezultati pretrage 2